Biyolog Kimdir, Ne İş Yapar, Biyolog Nasıl Olunur, Meslek Tanıtımı ve Mesleğin Özellikleri
Biyolog
TANIM
Canlı türlerinin tanımlanması, sınıflandırılması, yaşamı ve evrimini etkileyen koşullar üzerinde araştırma yapan kişidir.
GÖREVLER
Biyologların görevleri araştırma ve uygulama alanındaki çalışmalara göre değişir. Araştırma alanında çalışan biyolog: Canlıların yapılarını inceler ve bunları belli sınıflara yerleştirir,
Çeşitli canlı türlerinin evrimine etki eden etmenleri inceler, Canlıların en iyi şekilde yaşayabileceği ortamları belirler. Uygulama alanında çalışan biyolog: Biyolojik arıtmada ve kirletilmiş ortamlarda gerekli iyileştirici uygulamaları yapar,
Tahlil edilecek kan, idrar vb. maddeleri çeşitli kimyasal işlemlere tabi tutar, İçme sularının ve tarım alanlarında kullanılan suların analizlerini yapar, Biyolojik zenginliklerimizin araştırılması, doğa tarihi ve müzeleri oluşturulması için etkili kurumlarla işbirliği yapar.
KULLANILAN ALET VE MALZEMELER
Laboratuar araçgereçleri, Mikroskop, Kimyasal maddeler, Bilgisayar.
MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLERBiyolog olmak isteyenlerin; Akademik yeteneği yüksek, Fen bilimlerine, özellikle biyolojiye ilgili ve bu alanda başarılı, Bilimsel meraka sahip, bir konuyu derinliğine araştırmak isteyen, Görme duyusu ve belleği güçlü, Renkleri ayırt edebilen,
Sabırlı ve dikkatli, kimseler olmaları gerekir.
ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI
Biyologların çalışma ortamı görevlerine göre değişir. Bitki ve hayvan türlerinin yaşayışını incelemek için açık havada, hücre ve dokuları incelemek için laboratuarda , inceleme sonuçlarını değerlendirmek için ise büro ortamında çalışmaları gerekir. Biyologların çalışma süresi genelde düzenli, çalışma ortamı temiz ve güvenlidir. Ancak arazi çalışmalarında incelenen canlı türlerine göre değişmek üzere gece gündüz, bazen günlerce çalışmak gerekebilir.
ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI
Biyologlar, kamu kuruluşlarında, üniversitelerin tıp, eczacılık, ziraat, orman, fen fakültelerinde, araştırma merkezlerinde, Tarım ve Köy İşleri, Orman, Çevre ve Sağlık Bakanlıklarına bağlı kuruluşlarda; özel sektörde ise ilaç ve besin endüstrisi kuruluşlarında çalışmaktadırlar. Biyoloji bölümü mezunları, "Ortaöğretim Alan Öğretmenliği Tezsiz Yüksek Lisans Programı" veya "Pedagojik Formasyon Programı" nı tamamlamaları durumunda "Biyoloji Öğretmenliği" yapabilirler.MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLERMeslek eğitimi çeşitli üniversitelere bağlı FenEdebiyat ve Fen Fakültelerinin "Biyoloji" bölümlerinde verilmektedir.
MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI
Bölüme girebilmek için Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı'nda (ÖSS) yeterli "Sayısal (SAY2)" puanı almak gerekmektedir.
EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ
Mesleğin eğitim süresi 4 yıldır. Fen dersleri ağırlıklı bir eğitim yapılmaktadır. Teorik eğitimin yanında laboratuar çalışmaları da vardır. Eğitim sırasında isteğe bağlı olarak staj yapılır. Eğitim süresince; Genel Biyoloji, Moleküler Biyoloji, Kimya, İstatistik, Sistematik Botanik, Hayvan Histolojisi, Biyokimya, Genetik, Fizyoloji, Bitki Fizyolojisi, Türkiye'nin Bitki Örtüsü, Evrim, Parazitoloji, Bitki Ekolojisi ve Coğrafya, Ekoloji gibi dersleri alırlar.
MESLEKTE İLERLEME
Meslekte ilerleme genellikle lisansüstü eğitim veya doktora eğitimi ile olur. Biyologlar, botanik, zooloji, mikrobiyoloji, hidrobiyoloji ve uygulamalı biyoloji gibi alanların birinde uzmanlaşabilirler. Biyologların genellikle genetik ve biyokimya alanlarında uzmanlaşmaya yöneldikleri görülmektedir.
BENZER MESLEKLER:
Ziraat mühendisliği, botanikçilik.
BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU
Meslek eğitimi süresince koşulları uyan öğrenciler Yüksek Öğrenim Kredi ve YurtlarKurumu ile diğer kamu kurum ve kuruluşlarının verdiği kredi ve burslardan yararlanabilirler. Eğitim sonrası; kamu kuruluşlarında çalışanlar çalıştıkları kurumun statüsüne göre sağlık hizmetleri sınıfından ücret alırlar. Özel işyerlerinde çalışanlar ise çalışma sürelerine, başarılarına ve deneyimlerine göre değişen ücretler alırlar.
DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER
İlgili Eğitim Kurumları, Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Ankara Meslek Danışma Merkezi, Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi Bulunan Türkiye İş Kurumu İl Müdürlükleri.
Biyolog tanıtımı sayfasından Biyolog Ne İş Yapar? Biyolog Çalışma Alanları, Biyolog Bölümünü Seçecek Olanlarda Nasıl Özellikler Olmalı, Biyolog Mezunları Ne İş Yaparlar? Biyolog Kazanç Durumu ve İş Olanakları gibi temel olarak Biyolog mesleği hakkında merak ettiğiniz sorularınıza yanıt bulabilirsiniz.
Biyolog meslek tanımı 9397 kez okunmuştur.