Balıkesir Turizm Rehberi, Turistik Bilgiler ve Yerler
Antik Kentler
Kapıdağ yarımadasında bulunan ve Belkıs adı ile de anılan antik kenttir. Kalıntılar arasında tiyatro ve tapınak bulunmaktadır.
Daha Fazla Bilgi İçin : Erdek Destinasyonu Bandırma / Aksakal Beldesi, Ergili Köyü sınırları içerisinde Manyas Gölü kıyısında yer alan bu antik yerleşimin, arkeolojik bulgulardan MÖ. 7 yy'da iskan gördüğü anlaşılmaktadır. Akhamenid Krallığının satraplığından biri olan Daskyleion Satraplığı, Trakya, Boğazlar, Marmara Denizi Propontis ve Küçük Frigya bölgelerinin hem kontrolünü hem de siyasi ve ekonomik idaresini elinde tutma yetkisine sahipti. Satraplık merkezi olmadan önce de, jeopolitik konumundan dolayı Lydia Krallığının da bu bölgedeki yayılımı sırasında önem verdiği bir kaleydi. Şehrin yanında soylulara ait anıt mezarlardan olan Kösem Tuğ, Aksakal ve Eşen tümülüsleri ile MÖ.5 ve 4 yy'a ait yazılı belgeler önemli buluntulardır.. Kaz Dağı'nın güneyinde Altınoluk ile Avcılar arasındaki tepededir. Pelajgoi'ler tarafından kurulmuştur. M.Ö. VI. Yüzyıldan sonra Pers, Helenistik ve Roma egemenliğini yaşamıştır. Bizanslılar döneminde bir psikoposluk merkezi olmuştur. Kale, mezarlık ve Artemis'e ait bir kabartma vardır.
Daha Fazla Bilgi İçin : Edremit Destinasyonu
Marmara Adası’nın kuzeyinde Saraylar Köyü çevresinde bulunan antik mermer ocakları ile ünlü bu şehirde antik çağdan günümüze kadar mermerin hammadde olarak çıkarıldığı görülür. İ.Ö. 844 yıllarında Prokonnessos Miletos’ un bir kolonisi olarak kurulmuş yüzyılları boyunca mermeri ile ün kazanmıştır. Prokonnessos mermeri İÖ.4 yy’ da Ephesos'nun ünlü Artemis Tapınağı’nın sütunlarında ve Halikarnessosos Satrapı Mousolos’ un sarayında kullanılmaktadır. Ayrıca Roma İmp.’nun mermer ihtiyacını karşılamada Prokonnessos önemli bir rol oynamıştır. Bilinen kaynaklara göre, kent Lidya Kralı Alyattes'in oğlu Adramys ( M.Ö. 6. yy) tarafından Mysialılar'a karşı bir kale olarak, Eunos'un güneyinde bir tepe üzerine kurulmuştur. (Bugünkü Ören Mahallesi) Antik kaynaklarda Adramytteion sadece bir şehir değil, aynı zamanda bir bölge adı olarak da anılmaktadır. Bu duruma göre Adramytteion bölgesi Gargara'dan (Küçükkuyu) başlayarak Pyrrha (Gömeç sınırları içinde kalan Karaburun)'a kadar bir coğrafi bölgedir. Bu bölge Edremit İlçesi kıyı kesimi ile Burhaniye İlçesinin tümünü içine almaktadır. Bölge içinde Adramytteion dışında başka kentler bulunduğu da belirtilmektedir. Klasik dönemde yerli halkın yanısıra, bölgenin Lydia'lılar, Aeoller ve bir süre için Kimmerler tarafından iskan edildiği bilinmektedir. Bölge M.Ö. 422'de bir süre Perslerin de denetiminde kalmıştır.
Helenistik Dönemde de önemli bir kent olan Adramytteion'un adı Makedonyalı Yöneticilerin mücadelesinde de karşımıza çıkmaktadır. Krallıklar döneminde Bergama Krallığı için önem taşıyan bölgenin Roma için de önemi büyüktür. Roma İdaresinde Asya Eyaletine bağlı önemli Yargı Merkezlerinden biri olmuştur. Bugün antik kentle ilgili bilimsel kazılar Ören Mahallesinde sürmektedir.
Plajlar
Sarımsaklı: Ayvalık İlçe merkezine 8 km uzaklıktadır. 7 km uzunluğunda 100 m. eninde bir kumsala sahip plaj; birçok konaklama tesisine, kafeteryaya özellikle deniz mahsulleri satan restoranlara ve gazinolara sahiptir.
Şahinkaya(Badavut): Sarımsaklı plajlarının devamıdır. Halen açık olup, ince ve temiz kuma sahiptir.
Altınova : Ayvalık ilçesinin şirin bir bucağı olan Altınova, temiz sahillere sahiptir. İlçe merkezine 13 km. olan belde, piknik ve gezi yerleri ile orman içinde dinlenmeye olanak sağlamaktadır.
Ali Çetinkaya (Armutçuk): İlçesinin kuzey kıyısında temiz,ince kumu ile halka açık bir plajdır.
Duba Mevkii: Ayvalık İlçesi, Alibey Adası yolu üzerindedir.
Alibey Adası (Cunda): İlçe merkezine karayolu ile 8 km. uzaklıktadır. Adanın çevresi doğal plajdır. Balık lokantaları ile ünlüdür.
Daha Fazla Bilgi İçin : Ayvalık Destinasyonu
Kapıdağ’ın Bandırma’ya bakan sahillerinde doğal ve geniş kumsallar bulunmaktadır. Bunlardan Kocakum ve Tanaça mevkiindekiler ünlüdür. Akçay : Edremit’e 10 km uzaklıktadır. Sahil şeridi olup, kısmen çakıllıdır. Her yerinden fışkıran tatlı , soğuk suları ve artezyenleri ile ünlüdür.
Altınoluk : Edremit’e 28 km. mesafededir. Oksijen deposu özelliğini taşıyan yörede çok sayıda konaklama tesisi ve eğlence mekanları bulunmaktadır.
Daha Fazla Bilgi İçin : Edremit Destinasyonu
Çakıllı olmayan altın renkli kum şeridinin baştan başa sardığı Erdek sahilleri Türkiye’nin en güzel tabii plajlarındandır. Plaj, Edincik altlarından başlayıp Çuğra'ya kadar uzanır. Sahillerin hemen hemen tamamında konaklama tesisleri ve kamplar bulunmaktadır. Narlı, Ocaklar ve İlhan Köyleri de tabii kumsallarla çevrili plaj yerleridir.
Daha Fazla Bilgi İçin : Erdek Destinasyonu Ören : Burhaniye İlçe merkezine 4 km uzaklıktadır. Sahillerinin tamamı temiz, tabii ve ince kumludur. Öğretmenevleri ve İskele Mevkiiinden de denize girilebilmektedir. Yaklaşık 10 km. uzunluğundaki bu kumsalların eni 30-60 m. arasındadır. Gönen’e 26 km. mesafede tabii kumsalları ile ünlü Denizkent konaklama tesisleri lokantaları ve gazinoları ile güzel bir tatil beldesidir. Yeşil ile mavinin kucaklaştığı kıyılar tabii plajlarla kaplıdır. İlçeye ulaşım deniz yolu ile sağlanmaktadır. Özellikle Avşa Adası yaz aylarında İstanbul-Avşa arası gemi ve deniz otobüsü ile gelen önemli miktarda yerli ve yabancı turist akınına uğramaktadır. Doğal plaj olan Avşa Adası plajının yanısıra Ekinlik ve dibi mermer olan Saraylar Köyü’ndeki Mermer Plajı ilgi çekici olanlarıdır.
Avşa Adası
Marmara Bölgesinin çnemli turistik merkezlerinden olan Avşa Adası, Marmara Denizi'nin güneybatısında bulunan üç büyük adadan biri (Marmara, Avşa, Paşalimanı)dir. Etrafında dokuz küçük engebeli ada bulunmaktadır. 36 km2 lik bir alanı kaplayan adanın kıyıları ince kumlu plajlarla çevrilidir. Adada konaklamak için pek çok otel ve pansiyon bulunmaktadır.
Adanın doğal yapısında bulunan granit, her yıl yapılan "Granit Heyken Sempozyumuna" konu olmaktadır.
Avşa'ya ulaşım; motor veya feribolta Erdek’ten 2 saat, Şarköyden feribolta 2 saat, Karaköyden (yazın) vapurla 6 saat, Sirkeciden (yazın) denizotobüsü ile 3 saat sürmektedir.
Saat Kulesi
Şehir merkezinde Anafartalar Caddesinde eski Belediye binası bitişiğindedir. 1827 yılında Silistre Valisi Giridizade Mehmet Paşa tarafından Galata Kulesinin benzeri olarak yaptırılmıştır.1897'deki depremde yıkılmış Mutasarrıf Ömer Ali bey tarafından onarılmış bugünkü şeklini almıştır.
Camiler ve Türbeler
1461 yılında Fatih Sultan Mehmet devri vezir ve kumandanlarından Zağnos Paşa tarafından bir külliye olarak yaptırılmıştır. Şimdi sadece cami ve hamamı kalmıştır. Bugünkü cami 1902 de yeniden inşa edilmiştir. 14. yüzyılın ikinci yarısında Yıldırım Bayezit tarafından yaptırılmıştır. 1243 Hicri ve 1313 Hicri yıllarında iki kere tamir görmüştür. Eserin yapımında bazilika plan tipi uygulanmıştır. Minber kapısı ve üzerindeki dikdörtgen panoda kufi yazısı bulunmaktadır. Paşa Cami arkasında bulunmaktadır. İçerisinde Karasi Beyliğinin kurucusu Karasi bey ile 5 oğluna ait mezarlar bulunmaktadır. Yuvarlak bir yarım ay şeklindeki ön yüzü altı pencerelidir. Kapısındaki onarım kitabesinde sülüs yazısı ile “Kara İsa Bey Türbe-i Şerifesi“ ikinci satırda rika yazı ile “Tecdiden İnşası 1338“ yazılıdır. Üzeri kiremitli bir çatı ile örtülüdür. Karasi Bey’ in sandukası kufi yazı ile süslüdür. İlçe merkezine İsmet Paşa Mahallesinde yerli rumlar tarafından kilise olarak yapılmış , 1928 yılından sonra camiye dönüştürülmüştür.
Kilise ve Manastırlar
Antik dönemde Didumus Dağı olarak bilinen dağın eteğinde manastır, kilise ve yapı gruplarından oluşan bir kompleks duvar tekniğine göre 19.yy’(1800’lü yıllarda) Rumların kullandığı bir dini anıt yapı mevcut temellerden ve duvar kalıntılarından bodrum üzerine 2 katlı bir yapı olduğu anlaşılmaktadır. Bugün mevcut olan kilisenin güney duvarı ile ABSİS duvarının bir kısmı ayakta ve yüzeyde bulunmaktadır. 1873 yılında inşa edilen kilise; akmayan, işlemeli sarımsak taşlarıyla dikkati çeken Aşağı Çeşme sırasındadır. Bulunduğu yer, Hıristiyanlar ile Müslümanların birlikte yaşadığı kentin ilk mahallesidir. Çevresindeki sokak dokusu ve neo_ klasik özellik taşıyan sivil mimari dokusu tipik evleriyle bir bütünlük içindedir. Kilise, mimari özellikleri, içteki mermer işçiliği dini konuları içeren tavan süslemeleri, İsa’nın doğumundan ölümüne kadar anlatan resimleri , balık derisi üzerine yapılmış azize portreleri ile kentin halen bozulmamış en dikkate değer eseridir. Tanrının kutsadığı yerlerden olan Pateriçe körfezinde bulunan Güvercin Adası ve ada içerisindeki Manastır ortaçağdan günümüze kadar gelebilen bir yapı olarak büyük ilgi görmektedir.
Taksiyarhis Kilisesi (Cunda Adası)
Cunda-Alibey Adası’ndadır. Tevrat ve İncil’den alınan dini konuların işlendiği fresklerle süslenmiştir. Günümüzde zeytinyağı fabrikası olarak kullanılan İon sütunlu Fenoremeni Kilisesi , ortadokslarca içindeki kutsal su nedeniyle ‘AYAZMA‘ olarak anılmaktadır. Cunda Adası (Alibey Adası)’nın kuzeye uzantısı olan Pateriçe bölgesinin arka tarafında olup , kendine özgü ve çevresi görülmeye değer kültürel bir zenginliktir.
Kaz Dağları
Ege Bölgesi ile Marmara Bölgesini birbirinden ayıran, antik çağlarda "İda Dağı" olarak anılan, Biga Yarımadasının en yüksek kütlesi olan Kazdağları; tabiat güzellikleri, tarihi değeri, manzara seyri fauna ve flora zenginliği ve bol su kaynakları ile ülkemizde mevcut 23 adet Milli Parkın en önemlilerindendir. Kaz Dağları'nda, Balıkesir merkezine uzaklığı 125 km uzunluğu 30 km olan Şahinderesi Kanyonu Jeep Safari veya Off-road için uygun mekanlardır.
Daha fazla bilgi için href="?app=korualan&korualan=1&altbaslik=08.00.00">Kazdağı Milli Parkı
Korunan Alanlar
Kazdağı Milli Parkı
Kuşcenneti Milli Parkı
Ayvalık Adaları Tabiat Parkı
Gürgen Dağı Tabiat Koruma Alanı
Kuş Gözlem Alanı
Kuş Gölü
Sportif Etkinlikler
Alaçam Dağları: İlin doğusunda bulunur. Doğu-batı yönünde uzanır. En yüksek tepesi 1625 metre ile Tilki Tepesidir.
Madra Dağları: Ege ve Marmara'yı birbirinden ayırır. Bu dağ ilin güneybatısında olup, kuzeydoğu yönünde uzanır. En yüksek tepesi 1338 metredir.
Kaz Dağları: İl sınırlarının batısında Edremit Körfezi'nin kuzeyindedir. Mitolojide ismi İda olarak geçen bu dağ batı yönünde uzanmış 1767 metreye kadar yükselir.
Çatal Dağı: Susurluk İlçesinin biraz doğusunda yükselen, iki büyük çıkıntısı olan bu dağ ilin doğusunda uzanmaktadır. Orhaneli dağ grubuna dahil olup, en yüksek tepesi 1336 metredir.
Kapıdağ: Bandırma ve Erdek Körfezi arasında teşekkül etmiş bir yarımadadır. 200 metreye kadar yükselmektedir. Çok sert ve denize kadar inen dimdik meyilli makilerle örtülü yamaçlardan oluşmuştur. Balıkesir'in özellikle Ayvalık kıyısı sualtı dalış için elverişli koylara sahiptir.
Ayvalık-Sualtı Dalış
Kaplıcalar
Gönen ilçesindeki kaplıcanın çok eski bir tarihi vardır. Kaplıca Mısırlılar, Romalılar ve Bizanslılar zamanında işletilmiştir. Yörede yapılan kazılarda çıkarılan termaller ile ilgili tarihi eserler Gönen Açık Hava Müzesinde bulunmaktadır.
Gönen Kaplıcaları Balıkesir'e 18 km İzmir karayoluna ise üç km uzaklıktadır. Cilt hastalıklarına, içildiğinde mide rahatsızlıklarına , romatizmalı hastalara, kadın hastalıklarına, üst solunum yolları rahatsızlıklarına iyi gelmektedir.
Gönen - Dağ Ilıcası (Ekşidere Gençlik İçmesi)
Gönen ilçesine 13 km uzaklıktadır. Ilıcada banyo yapılmakla beraber içme suyu olarak da kullanılmaktadır. Dağ ılıcası 220 yatak kapasitelidir. Edremit İlçesindedir. Kaplıcanın orijinal bölümlerinde ilkçağ Roma hamamı özelliklerini taşıdığı görülmektedir. Suyun sıcaklığı 64ºC olup, romatizma, kadın hastalıkları, cilt hastalıkları, guatr, kireçlenme, sedef, böbrek taşı ve kumları ile karaciğer hastalıklarına iyi gelmektedir. Konaklama imkanına sahiptir. Edremit ilçesine 3,5 km uzaklıktadır. Kaplıca suyu çeşitli kadın hastalıklarına, romatizmaya ve içilmek suretiyle böbrek taşı rahatsızlıklarına iyi gelmektedir. Balıkesir-Bandırma yolunun 13 kilometresinden Şamlıya ayrılan yola 22 km uzaklıktadır. Kaplıca suyu romatizma, siyatik, kireçlenme ve bazı cilt hastalıklarına iyi gelmektedir. Konaklama imkanına sahiptir. Hisarköy Termal Tesisleri, Bigadiç ilçesinin 18 km doğusunda yemyeşil bir doğa içerisinde bulunmakta olup, 48 yatak kapasitelidir. Kaplıca suyu romatizma, kireçlenme, siyatik, egzama, kadın hastalıkları, böbrek hastalıkları başta olmak üzere bir çok rahatsızlıklar üzerinde olumlu etkiler yaratmaktadır. Kaplıca Sındırgı ilçesine 20 km. uzalıktadır. Romatizma, nevralji, nevrit ve kadın hastalıklarına iyi gelmektedir. Hisaralan Kaplıcası ile çevresindeki pansiyonlarda konaklama imkanı bulunmaktadır. Sındırgı ilçesine 8 km uzaklıktaki Ilıcalı Köyü'ndedir. Gut hastalarına, böbrek taşlarına, cilt ve mide hastalıklarına iyi gelmektedir. Susurluk-Bandırma asfaltı üzerinde, Susurluk İlçesine 20 km uzaklıkta Ilıca Boğazı köyündedir. Kaplıcadan su ve çamur banyosu olarak yararlanılmaktadır. Kaplıca suları; romatizma, kireçlenme, felç ve kadın hastalıkları gibi bir çok hastalığa iyi gelmektedir. Konaklama imkanı vardır. Susurluk ilçesine 10 km mesafede Dereköy hudutları içindedir. Su, 18ºC sıcaklığında olup içilmek suretiyle mide, bağırsak hastalıklarına ve hazımsızlığa iyi gelmektedir. Manyas ilçesine 6 km uzaklıktadır. Kireçlenme, spor sakatlıkları, böbrek ve sırt ağrıları, kronik romatizmaya bağlı eklem ve eklem dışı hastalıkların tedavisinde kullanılmaktadır. Burhaniye'ye 10 km, Karaağaç'a iki km. uzaklıktadır. Hamamı mevcut olup, banyo şeklinde yararlanılmaktadır. Uyuz ve diğer cilt hastalıklarına iyi gelmektedir.
Balıkesir şehrinde konaklama ihtiyacınızı karşılayabileceğiniz farklı otel, pansiyon veya apart daire ihtiyaçlarınız için aşağıdaki bağlantıları ziyaret edebilirsiniz.
Balıkesir Otelleri |
Balıkesir Pansiyonları |
Balıkesir Apart Kiralık Daireler