Þalgam Tarifi, Nasýl Yapýlýr?
Adana´nýn sembolleþen içeceklerinden olan ve vitamin deposu havuçtan elde edilen þalgamýn, mevsimsel geçiþle birlikte artan soðuk algýnlýðý ve gribal enfeksiyonlara karþý vücudun direncini artýrdýðý bildirildi.
Çukurova yöresinde çokça tüketilen þalgama olan talep, özellikle mevsimsel geçiþ dönemlerinde fazlasýyla artýyor. Vitamin deposu olarak bilinen havuçtan, tamamýyla doðal olarak elde edilen þalgamýn, yapýlan seri üretimler sonucu ülke genelinde tüketimi hýzla yaygýnlaþýrken, vücudu hastalýklara karþý koruyucu etkisinin olmasý, þeker ve kolesterol yapýcý maddeler bulunmamasý da herkesin rahatlýkla içebilmesine imkan saðlýyor.
Bilimsel bir araþtýrmanýn bulunmamasýna raðmen tamamen havuçtan yapýldýðý için faydalý olduðunun bilindiðini ve rahatlýkla tüketilebilen þalgamýn vücut direncini artýrdýðýný söyleyebiliriz.
ÞALGAMIN HAZIRLANIÞI
Þalgam suyu, mor havucun özü alýnarak yapýlýyor. Önce, bulgur unu mayalanýp bir hafta bekletiliyor, iyice ekþidikten sonra sulandýrýlýp, dut aðacýndan yapýlan özel tahta fýçýlara býrakýlýyor.
Ardýndan, mor havuç iyice temizlenip kaynatýldýktan sonra bu fýçýlara konuluyor, üzerine de þalgam turpu yerleþtiriliyor. Tahta fýçýlarda bir hafta daha bekletilen bu karýþýma tuz ilave ediliyor. Fýçý içinde olgunlaþtýrýlan þalgam, bekleme süresi sonunda süzülerek içime hazýr hale getiriliyor.
NOT: Þalgam suyunu acýlý olarak içmek isteyenlerin bardaðýna ise bir miktar süs biberinden elde edilen acý sos ilave ediliyor.