Jinekolojik Muayene
''sizin için önemli olan her şey esastır ve önemlidir ve de gereklidir''
~Muayeneye gelirken lütfen aklınızdaki her şeyi bir kağıda yazınız !, çünkü orada unutabilirsiniz, aklınıza gelen sormak istediğiniz her şeyi ama her şeyi yazın,siz inanıyorsanız gereklidir!
Ayıp olur mu ?, doktor ne düşünür ?, kızar mı ? demeyiniz ,bir ücret ödeyip karşılığını alıyorsunuz, çekinmenize gerek yok, sizin bedensel sağlığınız ve de ruhsal sağlığınız bizim için çok önemlidir .
Eğer ki hasta ruhen tatmin olmazsa veya neyi olduğunu-problemi tam olarak anlamazsa verdiğimiz ilaçları düzgün kullanamaz veya kullansa da ruhen ,aklen tatmin olmadığı için ilaçlardan gerekli verimi alamayız, bu yüzden muayene sonrası da sormak istediğiniz her şeyi; hastalığınız veya ilaç kullanımı, bulaşıcılık, veya cinsel yaşamınıza olan etkisi gibi her şeyi sorunuz, böyle yaparak hem bize hem kendinize faydalı olursunuz !!
UFAK ÖNERİLER:
- doktora geliyoruz diye ağda veya epilasyon gibi bizim için gereksiz ve de sağlıksız işlemlerle uğraşmayınız !(bakınız kadınlara öneriler:-Ağda, jilet gibi yöntemlerle temizlik sağlandığı düşünülebilir.Ancak alınarak açılan kıl kökleri genital (cinsel bölge) bölgenin kolayca mikrop kapmaya elverişli hale gelmesine neden olur.Ayrıca uzun yıllar yapılan ağdalar nedeniyle kıl dönmeleri ve dış dudaklarda şekil bozuklukları oluşmaktadır.Bu nedenle gereken yerlerde makas veya makinayla tüylerin kısaltılması genital bölge için en sağlıklı temizlik yöntemidir.)
-muayene öncesi vajeninizi yıkayıp temizlerseniz biz sizin akıntınızı veya doğal vajen yapınızı göremeyiz,unutmayınız doktor hasta arasında ayıp yoktur.
-her zaman muayene olabilirsiniz gerekirse adetliyken bile!
-muayeneye gelirken eski reçete ve tahlilerinizi de getiriniz,kendi başınıza ilaç aldıysanız kutusunu getirmenizde faydalı olur.
-gelmeden önce son adet tarihinizi ve adet düzeninizi de yazarsanız (mutlaka sorarız) hatırlamaya çalışmak zorunda kalmazsınız.
-muayeneye gelirken rahat ve huzurlu olunuz,
sizi seviyor ve saygı duyuyoruz,
canınızın acımayacağını,karşınızdaki insanın size faydalı olmak için orada olduğunu,bunun karşılığını ödediğinizi,sizin mutluluk ve sağlığınızın ona mutluluk ve gurur verdiğini ve de onunda bir annesi,kız kardeşi, karısı veya kız arkadaşı olduğunu ve sizi anladığını biliniz ve inanınız!
Geçenlerde bir doktor arkadaşımın muayenesine gittim, çocukluk arkadaşımdı ve konuşurken basit bir sıkıntımdan bahsettim,gel bakalım dedi ve o an hafif bir korku ve sıkıntı yaşadım,bir doktor olarak bende bunları yaşıyorum,hepimiz sağlığımız veya geleceğimiz söz konusu olunca heyecanlanır ve panikleriz ,yaşadıklarınız ve hissettikleriniz tamamen doğaldır,
hele hele bu konu intim bir konu ise,yıllarca yanlış olarak bunu konuşmanın ayıp olduğuna inandırılmışsak, hep böyle görüp büyütülmüş isek hissettikleriniz sizin değil sizi böyle yetiştirenlerin kabahatidir.
Ve ilk kez jinekoloji (kadın-doğum) muayenesi olacak hanımlarımız ne ile karşılaşacaklarını bilmediklerinden daha fazla heyecan ve korku duyarlar. Bu korku ve heyecan yüzünden bir gece öncesinden uykusuz kalan ya da muayene olmayı sürekli erteleyen çok sayıda kadın vardır.İlk kez hamile olup kürtaj olacak genç hanımlarımızda kürtaj olmanın korkusunun yanı sıra doktor ne diyecek,ne düşünecek diye de bir korku vardır.(tekrar hatırlatıyoruz muayene ve kürtaj olmak için evli olmak gerekmez)
Kadın olmak özeldir, bunu gururunu taşıyın ve yaşayın, kadın olmaktan ve kadınlık organlarınızdan utanmayınız.
Muayene-kadın hastalıkları ve doğum muayenesi her kadının hayatında düzenli ve belirli aralıklarla olması gerekli bir muayenedir.Hepiniz en azından bir kere zorunluluk yüzünden jinekoloğa gittiniz veya gideceksiniz.
Madem bunu yaşamak zorundasınız daha kolay olması için ruhen ve bedenen hazırlanın!
Kadın-doğum doktoru muayenesinde canınız hiç bir şekilde acımaz,insan olarak ta size özen gösterilir,eğer muayene sırasında sizi rahatsız eden bir durum olursa ve bunu doktorunuza iletirseniz mutlaka bunu sizin için konforlu bir hale getirip devam edecektir.
Jinekolojik muayenede nelerle karşılaşacağınızı bilirseniz muayeneden korkmazsınız.
Önemli not: kişinin evli olup yada olmadığı kimseyi ilgilendirmez ve sorulmaz,sorulamaz,sadece cinsel yaşantısı yoksa bakire olduğunu belirtmesi gerekir, çünkü muayene yapılış şekli bakirelerde farklıdır.
Muayene olmak için veya küretaj olabilmek için evli olmak gerekmez ,bu sizin özel yaşantınızdır kimsenin bilmesi gerekmez.
Ama Jinekolojik muayene sırasında doktorunuza diğer her şeyi açık ve saklamadan anlatmanız sizi tanımamız ve anlamamız için önemlidir. Hiç bir ön yargısız (acaba ne düşünür ,beni nasıl görür gibi bir fikre kapılmadan) vereceğiniz bilgiler sizin sağlığınız ve tedaviniz için gereklidir.
Bu bilgiler hiç kimseyle ve hatta özel durumlar dışında meslektaşları ile bile paylaşmadığı sırlardır. Bu bilgiler kanunen de gizli sayılır ve mahkeme kararı dışında kimse alamaz .Sizin adınızı vererek arayan ,annesi ve kocası veya nişanlısı olduğunu söyleyip bilgi almak isteyen kişilere de böyle birini tanımadığımızı bildiririz.Geçmişte benzer durumlar oldu ve arayan kişiye böyle birini tanımıyoruz dedik ve akşam evde sen niye doktora gitmedin veya bak doktor seni tanımıyor gibi ufak yanlış anlaşılmalar yaşanmıştır.Hasta hakkında bilgi almak isteyen kişiler için önce muayene olan kişi beni-bizi arayıp ben ...........,birazdan eşim veya erkek arkadaşım arayacak ,ona durumumu anlatır mısınız demelidir,ancak o durumda bilgi verilir.
Eğer ilk konuşmalar sırasında yanınızda bulunan kişinin veya kişilerin(anne,koca,sevgili) yüzünden bazı şeyleri söyleyemiyorsanız (mesela eski küretaj sayınız vesaire gibi) muayene odasında bunu doktorunuza bildiriniz,kesinlikle ikinizin arasında kalacaktır.
Muayene ilk önce bizim size sorduğumuz sorular ile başlar. Bu sorular;
Adınız -Soyadınız:……..(dilerseniz adınız veya gerçek adınızda vermeyebilirsiniz)
Ev Telefonu (Gizli [ ] Aranabilir [ ] ) :..............................................
İş Telefonu (Gizli [ ] Aranabilir [ ] ) :.............................................
Cep Telefonu ( Gizli [ ] Aranabilir [ ] ):..............................................
**eğer gizli işareti konulmuşsa çok çok özel durumlar dışında bu telefonlardan aranmazsınız veya bir uygun olarak aranırsınız.
Doğum Tarihiniz :........../........../19............. Doğum Yeriniz:.........................
KAN GRUBUNUZ:.................................. Boyunuz :........cm Kilonuz :........kg
Allerji Durumu: Herhangi bir ilaca, gıdaya veya maddeye alerjiniz var mı?
Sigara kullanıyor musunuz ? evet ise ne kadar ………tane-paket /gün
Düzenli içki kullanıyormusunuz ? evet ise ne kadar ……… kadeh/gün.
*Uyuşurucu kullanıyormusunuz ? evet ise ne ve ne kadar …………………
Devamlı kullandığınız ilaç veya ilaçlar var ise isimlerini ve kullanış şekillerini ve ne kadar zamandır kullandığınızı söyleyiniz?
Tansiyonunuz genelde nasıldır? Normal o Yüksek o Düşük o
Yaralanmalarda kanamanızın durmasında sorun var mı ? Evet o Hayır o
Yara iyileşme sorununuz var mı? Evet o Hayır o
Bizi seçmenizdeki etken Nedir ?
Doktor Tavsiyesi mi ? evet ise adı……………….…………..………….
Hasta Tavsiyesi mi? evet ise adı…………………………...………….
Diğer(tabela, ilan, gazete yazısı, tv programı, web sitesi, gibi ):..........
Randevularınızın ve kontrollerinizin size hatırlatılmasını ister misiniz ?
İsterseniz hangi telefon numarasını kullanmamızı tercih edersiniz
Ev :(___).......................... İş:(___)................................
Cep:(___)............................... Arkadaş telefonu:(___)....................
Özel sağlık sigortanız var mı? varsa hangisidir?
{Evli iseniz
eşinizin adı :......................................……… Kan Grubu :.........................
Eşinizle aranızda akrabalık varmı? varsa:.............................
Eşinizin veya sizin ailenizde sakat veya sakat çocuk doğuran var mı?
Eşinizin aileden gelme veya bulaşıcı bir hastalığı var mı?}
Özgeçmişiniz :(sizin geçmişten bu güne kadar sağlık durumunuz)
Sarılık geçirdiniz mi?:........
Epilepsi veya bayılma nöbetleriniz var mı?...........
Herhangi bir kan hastalığınız veya söylemek istediğiniz hastalığınız var mı?:.......................
Şimdiye kadar geçirdiğiniz cerrahi müdahaleler ve zamanları nelerdir?
Soygeçmişi :(ailenizin sağlık durumu)
Anne,baba veya kardeşlerde;
kanser olan var mı?
şeker hastası olan varmı? varsa rejim[ ] hap[ ] iğne[ ] mi kullanıyor?
aileden geçen bir hastalık var mı?
Sizin kadın doğum muayenesi için gerekli sorularınız:
-ilk adet görme yaşınız?: ..........
-Adet düzeniniz nedir? yani;
Kaç günde bir adet görüyorsunuz? (Burada aranan kanamasız geçen günlerin sayısı değil her iki kanamasının başlangıç günleri arası süredir.)
-Adetiniz kaç gün sürüyor? ....................................
-Günlük kanama miktarı ne kadar?(günlük pet kullanım sayısı)....................................
-Son bir yıl içinde görülen adetlerde herhangi bir anormallik oldu mu? Yani aşırı kanama, adet gecikmesi sonrası kanama ya da ara kanaması, lekelenme gibi problemler yaşandı mı?.........
-Adet öncesi yaklaşık bir haftalık dönemde herhangi bir rahatsızlık,gerginlik veya şişkinlik duyuyor musunuz?...............
-Adet sırasında ağrı oluyor mu?..............................................
-Son Adet Tarihi nedir? (Burada istenen bilgi son görülen adet kanamasının bittiği gün değil, başladığı gündür).
-Kaç yıldır cinsel ilişkiniz var ?..............(bakire iseniz veya cinsel ilişki kuramıyorsanız belirtiniz)
Gebelikle ilgili sorular :
-Daha önce kaç doğum yaptınız? Hangileri normal doğum,hangileri sezeryan,tarihleri ve doğum yaptığınız hastaneler.............
-Doğum yaptığınız bebekleriniz yaşıyor mu?
-Daha önce düşük ya da erken doğum oldu mu?
-Daha önce istenmeyen gebelik nedeniyle ya da anormal kanama nedeniyle kürtaj oldunuz mu? uygulandı ise kaç kez?
-Gebe kalmak isteyip te kalamadığınız bir dönem var mı?
Genel jinekolojik sorular:
-Akıntınız var mı? varsa ne kadar süredir?koku yapıyor mu?(kötü kokulu,kokusuz,balık gibi kokuyor) renkli mi?(sarı,beyaz-saydam veya süt gibi,yeşil) son bir ay içinde yeni ve şüpheli korunmasız bir ilişkiniz oldu mu?
-Kasık ağrısı var mı?varsa ne zamanlar oluyor,sağda mı,solda mı,ne süredir var?
-Kaşıntı var mı? varsa ne zamandan beri?.................................
-İlişki sırasında veya sonra yanma, batma, kasık ağrısı veya acıma oluyor mu?
-İdrar yaparken yanma veya zorlanma oluyor mu?
-Çok sık idrara çıkma şikayeti var mı?
-Dışkılamayla ilgili problemleriniz var mı?(sürekli kabızlık,ishal veya kan gelmesi gibi)
Gebelikten korunmayla ilgili sorular:
-Korunuyor musunuz?
-Hangi yöntemi uyguluyorsunuz? Ne zamandan beri?
Daha önce farklı bir yöntem uygulandınız mı?
En son smear testiniz ne zaman yapıldı? sonucu nedir? (Bilmeyenler için bakınız smear testi)
Cinsel hayatınızla ilgili bize söylemek istediğiniz bir problem veya soru var mı?
En son jinekolojik muayeneniz ne zaman yapıldı?
Herhangi bir hastalık tanısı kondu mu? Ne tedavi uygulandı?
Şu andaki şikayetiniz veya şikayetleriniz nedir?
Ne zaman başladı?
Herhangi bir doktora bu şikayet nedeniyle başvuruldu mu? Ne tedavi gördünüz?
Daha önce benzer şikayetleriniz oldu mu?
bu soruların cevapları alındıktan sonra;
muayeneye geçilir. Muayene öncesi hastanın tuvalete gidip idrarını yapması istenir,boş idrar torbası ile daha rahat muayene yapılır.
Masaya yatış şekliniz için merak etmeyiniz,sizin rahat yatabileceğiniz ve bizim rahat muayene edebileceğimiz pozisyon anlatılarak o pozisyonu almanız sağlanacaktır.Masada rahat olun ve karnınızı gevşetin.Tekrar ediyoruz muayene ve muayene sırasında yapılan işlemler kesinlikle ağrısız ve acısızdır.Size acı ile ilgili anlatılanlar veya duyduklarınız ya yalandır,ya kulaktan kulağa değişerek gelmiştir veya çok özel durumlar vardır. Normal şartlar altında hiç bir acı hissetmezsiniz.
Muayene sırasında doktorunuz özel bir durum görür ve bununla ilgili bir müdahale yapmak isterse konu ile ilgili her şeyi sorunuz,çekinmeyiniz (yapılan şeyin tam ne olduğunu,neler hissedeceğini,ek bir ücrete tabi olup olmadığını veya ücretinin ne olduğunu veya cinsel yaşamınızı ne kadar etkileyeceğini gibi)
Muayene çok çok yumuşak yapılır,muayene sırasında kanama yoksa ve gerekirse rutin bir test olan pap smear de yapılır(tamamen acısız bir işlemdir)Muayene esnasında gerekli bazı durumlarda vajinal kültür için numune de alınabilir.Gerek smear testi gerekse kültür almak ucu pamuklu bir çubuğun(kulak temizleme çubuğunun aynısını uzunu) sürürlmesi ile olur,sürüldüğünü dahi hissetmezsiniz.
Daha sonra ultrasonografik incelemeye geçilir. Ultrasonografi her hastaya uygulanır.Ultrasonografik incelemenin amacı muayene esnasında elde edilemeyen bazı ek bilgileri sağlamak veya edindiğimiz bilgileri sağlamlaştırmak içindir.
Ultrasonografi iki şekildedir 1-karından ultrasonografi
2-vajinadan yapılan ultrasonografi
Bakire olmayanlarda vajinal ultrasonografi karından yapılan ultrasona göre çok daha net bilgiler verir. Vajinal ultrasonografi tamamen acısızdır .
Abdominal(karından yapılan) ultrasonografi vajinal yoldan yapılan ultrason kadar net bilgiler vermemekle beraber vajinal ultrasonografinin yapılamadığı durumlarda çok faydalı olur.(bakirelik, vajende yara vesaire gibi durumlar)
En son meme muayenesi-kontrolü ;yapmasını bilmeyen hastaya da öğretilerek yapılır ve muayene tamamlanır.
Lütfen her iki adet dönemi ortasında size öğrettiğimiz gibi meme muayenenizi yapınız,en ufak şüphede bize başvurunuz!!!
Bakirelerde muayene: Genelde karından ultrasonografi yapılır,ultrason incelemesi amacıyla hastaya su içirilir. İdrar kesesi dolup,idrar yapma hissi arttığında karından ultrasonografi yapılır.
Gerekirse Rektal (makattan) muayene yapılır (Ultrasonografinin yanında bazen gerekebilir) .makattan muayene sırasında kızlık zarına zarar gelmez ve bu muayenede canınızı acıtmaz.
----------------
Düzenli olarak her altı ayda bir kadın-doğum muayenesini olunuz,bedeninize saygı duyunuz!
Hayat güzeldir, kadın olmak ayrıcalıktır.
Güzelliği ayrıcalıklı olarak yaşamanın keyfini çıkarın !!
Kaynak: "Dr.Cenk Kiper www.mutluinsan.com tel: (212) 231 95 53"
Toplam Tekil Okunma: 19116 kez | Günlük Tekil Okunma: 1 kez | Çoğul Okunma: 27005 kez