Gebelikte röntgen çekimi - X ray
Gebelere radyasyonun (X- ışınının) zararı var mıdır?
Evet. Gebelik yaşı ne kadar erkense zarar o kadar fazladır. Özellikle gebeliğin ilk iki haftasında maruz kalınan radyasyon, alınan doza da bağlı olarak, düşüklere neden olur. İki ile sekiz hafta arasındaki dönemde bebeğin organları geliştiği için bu dönemde radyasyona maruz kalınırsa iskelet anomalileri oluşabilir. Gebelik sırasında herhangi bir dönemde maruz kalınan radyasyon büyüme-gelişme geriliği, zeka geriliği ya da çocukluk çağında kanser gelişimine yol açabilir. Tabii ki bunların hepsi maruz kalınan doza bağımlıdır.
Gebelik sırasında film çektirilebilir mi?
Gebeliğin ilk üç ayında kesinlikle film çektirilmemeli, gebeler radyoloji merkezlerine gittiklerinde hamile olduklarını radyoloji hekimine bildirmelidirler.
Hamileliğe rağmen yanlışlıkla film çektirildiyse ne yapılmalıdır?
Film çekimi sırasında gebenin almış olduğu tahmini radyasyon dozu ilgili birim tarafından hesap edilerek risk faktörleri de göz önüne alınır ve gebeliğin devam ettirilip ettirilmeyeceğine aileyle birlikte kadın doğum doktoru karar verirler.
Gebe bir kadına film çekilmesi kesin olarak gerekliyse ne yapılmalıdır?
Filmi çekecek olan radyoloji uzmanına hamile olunduğu söylenmelidir. Hiç bir zaman bebek direk olarak ışınlanmaz. Örneğin, bir akciğer filmi çekilecekse koruyucu örtülerle (kurşun önlük gibi) karın bölgesi kapatıldıktan sonra çekim yapılabilir. Prensip olarak, filmden elde edilecek fayda, bebeğin göreceği zarar ihtimalinden mutlaka çok fazla olmalıdır.
Dr. Alev Kadıoğlu
Yararlanılan Kaynaklar:
- Dr. Alev Kadıoğlu (kişisel röportaj), ALKA Radyolojik Tanı Merkezi, İstanbul
- Amerikan Ultrasonografi Derneği Web sitesi
Toplam Tekil Okunma: 8555 kez | Günlük Tekil Okunma: 1 kez | Çoğul Okunma: 15032 kez