Gebelikte mantar hastalığı
Gebelerde vajina ve vajina girişi etrafında mantar enfeksiyonu oluşması normal kadınlara göre daha fazladır(20 kat daha fazla), bunda gebede oluşan hormonal değişikliklerin etkisi vardır.
En belirgin ve en sık özelliği kaşıntıdır, kaşınma ve enfeksiyon yüzünden vajen girişi kızarır ve şişer, akıntı olmayabilir, oluyorsa beyaz , süt kesiği tarzındadır.
NOT: Her beyaz ve kaşıntılı akıntı mantar değildir, bu yanlışa düşen gebe ve gebe olmayan bir çok hastamız kendi kendilerine bir takım mantar ilaları kullanıp var olan başka bir enfeksiyonu arttırıp ciddi sıkıntıya düşmektedirler.
-Hekiminize danışmadan kesinlikle kendi başınıza ilaç kullanmayınız.
Dış kısımlarda oluşan mantarlarda dışardan cilde uygulanan krem ve pomadlar ile şikayetlerin giderilmesi yada hafifletilmesi amacıyla gebeliğin erken haftalarında kullanılabilinir. Partner tedavisi mutlaka yapılmalıdır, yoksa eşinizden tekrar bu enfeksiyonu geri alabilirsiniz.
Vajina içine konulan fitillerin vajina duvarından emilmesi çok az düzeyde olsa da vajina içine uygulanan krem veya vajinal tablet uygulamalarından gebeliğin erken dönemlerinde kaçınılmalıdır.
Gebeliğin ilk 14 haftasından sonra doktor tavsiyesi ile mantar enfeksiyonunu tedavi amaçlı uygun vajinal fitil ve kremler ile ağızdan alınan ilaçlar ile tedavi mümkündür.
Korunmak için;
- sentetik iç çamaşırı kullanmamak, pamukluları tercih etmek,
- çok dar giyecekler giymemek,
- ıslak mayo veya çamaşırla oturmamak,
- vajinanın içini çok sık ve sabunla yıkamamaya özen göstermek,
- başkasına ait iç çamaşırı ve bu gibi şeylerin giymemek,
-çok fazla diyet şekeri veya tatlandırıcı kullanmamak gerekir.
Tedavi: tedavi hekimin muayenesinden sonra verdiği ilaçların düzenli kullanımı ile olacaktır, hekiminiz ayrıca size iç çamaşırlarınızı kaynatmanızı ve de sıcak ütü ile ütülemenizi de önerebilir.
Kaynak: "Dr.Cenk Kiper www.mutluinsan.com tel: (212) 231 95 53"
Toplam Tekil Okunma: 14133 kez | Günlük Tekil Okunma: 1 kez | Çoğul Okunma: 22845 kez