Rahim kanseri hakkında bilmeniz gereken herşey
Rahim kanseri nasıl bir hastalıktır?
Öncelikle rahim kanserini ikiye ayırmak lazım. Rahimin iç dokusundan kaynaklanan bir tür kanser türü ve rahim ağzı kanseridir. İkisinin de oluşumları, seyirleri ve tedavileri farklıdır. Halk arasında daha çok sık görülen rahim ağzı kanserinden bahsetmek istiyorum.
Rahim ağzı kanseri, meme kanserinden sonra dünyada kadınlar arasında görülen ikinci kanser türüdür. Daha çok 35-55 yaş arası görünmekte. Belirtileri daha erken yaşlarda da başlayabiliyor. Rahim ağzı kanseri Homo papilloma denilen bir virüsün hücresel değişikliklerinden kaynaklanmaktadır.
Dünyada yaklaşık 630 milyon kadar rahim ağzı kanseri hastası bulunduğu söylenmekte. Bu virüs öncelikle genital bölgede bir siğil olarak başlayabiliyor. Rahim ağzı kanserinde bazı öncül lezyonlar oluşturuyor. Siğil ile başlayıp hücresel değişiklik ile devam edebiliyor. Yıllar içerisinde tedavi edilmez ise bu değişikliklerin bir kısmı rahim ağzı kanserine dönüşebiliyor.
Rahim kanseri ise rahmin iç tabakasından gelinen bir kanser türü. Daha çok 45 yaş üstü bayanlarda görülebiliyor. Bu kanser türünde de rahim içindeki tabakanın kalınlaşması, o bölgede kanser hücrelerinin bulunması olarak görülebiliyor.
Bu kanser türlerinde orta yaş ve üstü riskli gruplar olarak görülebiliyor. Rahim ağzı kanseri için tarama yöntemleriyle genç yaşlarda rahim ağzı kanserinin öncül lezyonları dediğimiz hücresel değişiklikleri saptıyoruz. Ama bu değişiklikleri kesin olarak kansere gidecek olarak algılanmaması ama önlemlerinin de alınmasını tavsiye ediyoruz.
İlaç tedavisi bu kanser riskini azaltıyor mu?
Her iki kanser türü için kesin olarak ilaç tedavimiz yok. Rahim azığı kanserinde yayılma durumuna göre cerrahi tedavi, eğer cerrahi tedavide sonuç vermez ise radyoterapi, kemoterapi ile tedaviyi sürdürüyoruz.
Obezite ile rahim kanseri arasında herhangi bir ilişki var mı?
Evet, var ancak her obez olan kişide rahim kanseri olacak diye bir durum yoktur. Ama rahim kanseri olan hastaların büyük çoğunluğu obez kişiler.
Genler ile ilgili bağlantısı var mı?
Rahim ağzı kanserinde çok sık rastlanmıyor ancak rahim içi kanserinde ailesel bir kökeni bulunuyor.
Kişideki diğer hastalıklar kadın hastalıklarına sebebiyet verebiliyor mu?
Bağışıklık sistemini zayıflatan hastalıklar, adet düzensizliği ve guatr gibi hormonel rahatsızlıklar enfeksiyonların oluşmasına sebebiyet verebiliyor.
Miyom nasıl bir hastalıktır?
Miyom düz kas dokusundan kitlelerdir. Büyük çoğunlukla iyi huylulardır. Oluşma nedenleri ise belli değil. Miyom hastalığının tedavisi cerrahidir. Miyom’un belirtileri kanama, ağrı ve kanama düzensizlikleridir.
Hiçbir sorunu olmaksızın rutin kontrole gelen hastalarımızda da Miyom görülebiliyor. Miyomun yeri kötü bir yerde değil ise, hastanın bir şikayeti yoksa ultrason ile tanı koyabiliyoruz.
Gebe kişilerde Miyom’a rastlandığında tedavisi ne şekilde oluyor?
Gebelikte Miyom’u ilk önce seyrini takip ediyoruz. Genelde bebeğe zararı olmuyor ancak bulunduğu yere göre erken doğuma veya düşüğe sebebiyet verebiliyor. Eğer rahim ağzında ise normal doğuma engel olabiliyor. Miyom’un yerine ve boyutuna göre gebelikte risk oluşturabiliyor.
Son olarak neler eklemek istersiniz?
Rahim ağzı kanseri çok sık olarak rastlanıyor. Hiçbir şikâyeti yoksa bile kişiler rutin testlerini yaptırsınlar. Doktora gelmekten korkmasınlar.
Toplam Tekil Okunma: 8250 kez | Günlük Tekil Okunma: 1 kez | Çoğul Okunma: 9420 kez