Meslekler Rehberi A B C Ç D E F G H I İ J K L M N O Ö P R S Ş T U Ü V Y Z

Silindir Operatörü Kimdir, Ne İş Yapar, Silindir Operatörü Nasıl Olunur, Meslek Tanıtımı ve Mesleğin Özellikleri



Silindir Operatörü



TANIM 
Motorlu araç olan silindiri kullanarak toprak, stabilize, asfalt gibi zeminlerin, zeminin yapısına ve çeşidine uygun olarak sıkıştırma işlemlerini yapan kişidir.

GÖREVLER 
Silindir operatörü ;Trafik güvenliğine ilişkin önlemleri alır, Silindirin günlük kontrol ve bakımını yapar. Periyodik bakım yapılmasını sağlar, Gresörlüklere yağ basar, gerekli kontrollerini yapar, Basit arıza ve eksiklikleri giderir, Silindiri çalışma ısısına getirir, Silindirin arazi ayarlarını yapar, Silindiri sıkıştırılacak zemin üzerinde yürütür, Vibrasyon sistemini devreye sokar, Silindirle zemin sıkıştırma işlemlerini yapar, Sıcak asfalt sıkıştırması yaparken, asfaltın en az 90 derece sıcaklıkta olmasını sağlar.

KULLANILAN ALET VE MALZEMELER 
Silindir,Raspa,Yedek anahtarlar,Gresörlük memeleri,Eskort lambası,Tornavida,Pense,Derece.

MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER 
Silindir operatörü olmak isteyenlerin;El ve parmaklarını ustalıkla kullanabilen,Mekaniğe ilgili ve yetenekli,Açık havada ve ani ısı değişiminde çalışabilen,Dikkatli, tedbirli,Sorumluluk sahibi, kimseler olmaları gerekir.

ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI 
Silindir operatörleri açık havada görev yaparlar. Çalışma ortamları ani ısı değişimine açık, tozlu, okulu, gürültülü, dumanlı, titreşimli, buharlı, kirli, sarsıntılı ve yağlıdır. İşin durumuna göre zaman zaman nemli, kokulu, ıslak ve basınçlı ortamlarda da çalışırlar. Çalışma saatleri genellikle düzenlidir.

ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI 
Silindir operatörleri; kamu ve özel sektörün yol ve baraj inşaatlarında çalışabilirler. Yeterli deneyim ve sermayeye sahip olanlar silindir makinesi alarak kendi hesabına çalışabilirler. Teknolojinin gelişmesi ve buna bağlı olarak yol ağlarının genişletilmesi ihtiyacı silindir operatörlerine duyulan talebi artırmaktadır.

MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER 
Genelde İşletmeler kendi elemanlarını yetiştirmek için, Karayolları Bölge Müdürlüklerine, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ve Makine Mühendisleri Odalarından herhangi birine başvurarak Milli Eğitim Müdürlüklerine bağlı Halk Eğitim Merkezleri ile işbirliği yaparak, bünyelerinde çalışan elemanlardan iş makinesi kullananlara sertifika verilmesi için kurs açılması talebinde bulunurlar Gerekli izinler alındıktan sonra kurs açılır. Kurs sonucu yapılacak sınavda başarılı olanlara iş makineleri kullanım (Operatörlük) sertifikası verilir.Ayrıca özel sürücü kursları da gerekli izinleri (Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu Yönetmeliğinin ilgili madde hükümlerine ve 4 üncü madde de belirtilen esaslara göre Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim kurumları Genel Müdürlüğünden kurum açma ve Öğretime başlama izni) aldıktan sonra açacakları kurslar bitiminde Milli Eğitim müdürlüğü tarafından yapılacak sınav sonucu başarılı olanlara İş Makinesi Operatörlük Belgesi verilir.

MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI 
Kursa başlayabilmek için; En az ilköğretim okulu mezunu olmak. Sağlıklı olmak, En az 18 yaşında olmak gerekmektedir.

EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ 
Kursun süresi 12 gündür.Kursiyerler silindir operatörlüğü mesleği ile ilgili teorik ve pratik eğitim alırlar.Eğitim süresince;Motorun tarifi ve çeşitleri, motorun belli başlı parçaları, motorun çalışma sistemleri ve prensipleri, elektrik sistemleri, aktarma organları, pnomatik sistemler, arıza belirtileri ve giderilebilecek arızalar, iş makinası kullanımında emniyetin, güvenliğin sağlanması ve ekonomik şekilde kullanılması, periyodik bakım derslerini alırlar.

MESLEKTE İLERLEME 
Meslekte ilerleme şansı yoktur.

BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU 
Kurs süresince kazanç elde etme imkanı yoktur. Silindir operatörü olarak çalışanlar aylık olarak en az asgari ücretin 23 katı tutarında kazanç elde edebilirler.

DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER 
İlgili Eğitim KurumlarıTürkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Ankara Meslek Danışma Merkezi Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu İl ve Şube Müdürlükleri.

Silindir Operatörü tanıtımı sayfasından Silindir Operatörü Ne İş Yapar? Silindir Operatörü Çalışma Alanları, Silindir Operatörü Bölümünü Seçecek Olanlarda Nasıl Özellikler Olmalı, Silindir Operatörü Mezunları Ne İş Yaparlar? Silindir Operatörü Kazanç Durumu ve İş Olanakları gibi temel olarak Silindir Operatörü mesleği hakkında merak ettiğiniz sorularınıza yanıt bulabilirsiniz.

Silindir Operatörü meslek tanımı 2855 kez okunmuştur.







E-sehir.com © 2004 - 2025, Türkiye Şehir Rehberi ve Bilgi Kaynağı