Meslekler Rehberi A B C Ç D E F G H I Ý J K L M N O Ö P R S Þ T U Ü V Y Z

Þehir (Kent) Plancýsý Kimdir, Ne Ýþ Yapar, Þehir (Kent) Plancýsý Nasýl Olunur, Meslek Tanýtýmý ve Mesleðin Özellikleri



Þehir (Kent) Plancýsý



TANIM 
Þehirlerin planlý ve düzenli bir biçimde geliþmesi için, deðiþimde etkili olabilecek sosyal, mekansal, teknik, ekolojik, estetik, kültürel vb. etmenleri birlikte deðerlendirerek karar vericilere alternatif öneriler oluþturan ve bunlarýn uygulanmasýnda rol alan kiþidir.

GÖREVLER 
Binalarýn nerelere, hangi yoðunlukta yerleþtirileceðine karar verir ve bu kararýn uygulanmasýyla ilgilenir,Arazi yapýsýný, içinde yaþayan insanlarýn yaþ, eðitim, meslek, gelir düzeyi açýsýndan durumlarýný dikkate alarak þehrin gelecekte nasýl geliþeceðine iliþkin tahminlerde bulunur,Endüstri ve yerleþim bölgelerini geçici olarak belirler,Yerleþim alaný için ayrýntýlý bilgi paftalarý hazýrlar,Önceden yaptýðý hesaplamalara, saha üzerinde yaptýðý ölçümlemelere göre plan taslaklarý hazýrlar,
Kabul edilen planý teknik ressamlara çizdirir ve kontrol eder,Þehirlerin geliþmesi için gerekli mekan düzenlemesini, estetik ve sosyoekonomik yapýyý da dikkate alarak en uygun ve ekonomik biçimde oluþturmaya çalýþýr.

KULLANILAN ALET VE MALZEMELER 
Astrolon (planlarýn üzerine çizildiði kýrýlmaz ve yanmaz plastik bir madde),Bilgisayar,Çizim ve kýrtasiye malzemeleri (T cetveli, rapido, boya kalemleri, aydýnger vb.).

MESLEÐÝN GEREKTÝRDÝÐÝ ÖZELLÝKLER 
Þehir (kent) plancýsý olmak isteyenlerin;Üst düzeyde akademik yeteneðe,Tasarým yeteneðine sahip,Þekil ve uzay iliþkilerini görebilen,Göz ve ellerini eþgüdümle kullanabilen, çizim yapma yeteneði olan,Ýncelemearaþtýrma meraký olan,Ýnsanlarla iyi diyalog kurabilen, ekip çalýþmasý yapabilen,Seyahat etmekten hoþlanankimseler olmalarý gerekir.

ÇALIÞMA ORTAMI VE KOÞULLARI 
Þehir (kent) plancýsý hem büroda ortamýnda hem de kent ve kýrsal alanlarda arazide çalýþabilir. Çeþitli incelemeler için seyahat etmesi gerekebilir. Zaman zaman ekipçalýþmasý yapar. Çalýþmalarý sýrasýnda inþaat ve harita mühendisi, mimarlar, teknik ressam, istatistikçi, sosyolog gibi meslek elemanlarýyla iletiþim halindedir.

ÇALIÞMA ALANLARI VE ÝÞ BULMA OLANAKLARI 
Þehir (kent) plancýlarý, kentsel araþtýrmalar, kentsel danýþmanlýk, kentsel iþletmecilik ve proje yönetimi alanlarýnda çalýþmaktadýrlar. Ülkemizde þehir ve bölge plancýlarý genellikle; Ýller Bankasý, belediyeler, Bayýndýrlýk ve Ýskan Bakanlýðý, Devlet Planlama Teþkilatý, Turizm Bakanlýðý, Kültür Bakanlýðý, Ulaþtýrma Bakanlýðý, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlýðý, Çevre Bakanlýðý, Baþbakanlýk Toplu Konut Ýdaresi Baþkanlýðý gibi kuruluþlarda çalýþmaktadýrlar. Ayrýca özel bürolarda çalýþanlar veya kendi adýna büro açanlar da bulunmaktadýr.

MESLEK EÐÝTÝMÝNÝN VERÝLDÝÐÝ YERLER 
Mesleðin eðitimi üniversitelere baðlý mimarlýk, mühendislikmimarlýk fakülteleri "Þehir ve Bölge Planlama" bölümlerinde verilmektedir.

MESLEK EÐÝTÝMÝNE GÝRÝÞ KOÞULLARI 
Bu bölüme girebilmek için Öðrenci Seçme Sýnavý'nda (ÖSS) yeterli "Sayýsal (SAY2)" puan almak gerekmektedir.

EÐÝTÝMÝN SÜRESÝ VE ÝÇERÝÐÝ 
Eðitim süresi 4 yýldýr. Eðitim süresince; kiþi, toplum ve imar hukuku arasýndaki iliþkiler ve ekana yansýmasý, doðanýn iyi anlaþýlmasý ve deðerlendirilmesi, yeþil alanlarýn korunmasý ve düzenleme ilkeleriyle, þehirsel tasarým arasýndaki iliþkiler hakkýnda bilgi verilir. Ayrýca, yerleþim karakterleri, ulaþým planlamasý, planlama metotlarý, modellerin uygulamaya yönelik deðerlendirilmesi ve objektif karar üretme becerisi öðrencilere kazandýrýlmaya çalýþýlýr. Eðitim sýrasýnda iki yýl üst üste kýsa süreli staj vardýr.

MESLEKTE ÝLERLEME 
Bölge düzenleme, bölge planlama, kentsel tasarým, konut alanlarý düzenlemesi, kentsel modeller, mekan algýlama, kentsel araþtýrma ve tasarýlarý, turistik alan düzenlemesi gibi konularda yüksek lisans yapabilirler. Ayrýca meslek hayatýndaki deneyime baðlý olarak, çalýþtýklarý kurumlarda üst düzey yönetici olabilirler.

BENZER MESLEKLER: 
Harita mühendisliði, peyzaj mimarlýðý, mimarlýk.

BURS, KREDÝ VE ÜCRET DURUMU 
Eðitim süresince, koþullarý uyan öðrenciler, Yüksek Öðrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu'nca verilen öðrenci kredisinden, çeþitli kurum ve kuruluþlar tarafýndan verilen burslardan yararlanabilirler.
Eðitim sonrasýnda kamu kurumlarýnda çalýþanlar teknik hizmet sýnýfýnýn faydalandýðý zam ve tazminatlardan yararlanýrlar. Serbest çalýþanlar çizdikleri proje sayýsýna ve büyüklüðüne göre gelir elde ederler.

DAHA AYRINTILI BÝLGÝ ÝÇÝN BAÞVURULABÝLECEK YERLER 
Ýlgili eðitim kurumlarý,Türkiye Ýþ Kurumu Genel Müdürlüðü Ankara Meslek Danýþma Merkezi, Bünyesinde Meslek Danýþma Merkezi bulunan Türkiye Ýþ Kurumu Ýl Müdürlükleri.

Þehir (Kent) Plancýsý tanýtýmý sayfasýndan Þehir (Kent) Plancýsý Ne Ýþ Yapar? Þehir (Kent) Plancýsý Çalýþma Alanlarý, Þehir (Kent) Plancýsý Bölümünü Seçecek Olanlarda Nasýl Özellikler Olmalý, Þehir (Kent) Plancýsý Mezunlarý Ne Ýþ Yaparlar? Þehir (Kent) Plancýsý Kazanç Durumu ve Ýþ Olanaklarý gibi temel olarak Þehir (Kent) Plancýsý mesleði hakkýnda merak ettiðiniz sorularýnýza yanýt bulabilirsiniz.

Þehir (Kent) Plancýsý meslek tanýmý 5143 kez okunmuþtur.







E-sehir.com © 2004 - 2025, Türkiye Þehir Rehberi ve Bilgi Kaynaðý