Hazır Giyim Teknikeri Kimdir, Ne İş Yapar, Hazır Giyim Teknikeri Nasıl Olunur, Meslek Tanıtımı ve Mesleğin Özellikleri
Hazır Giyim Teknikeri
TANIM
Çocuk, kadın ve erkek içdış giyiminde; üretim öncesi planlama ve tasarım, kalıpdesenleme, kalite kontrol ve üretim safhalarının tümünde uygulama becerilerine sahip ara elemandır.
GÖREVLER
Üretimi planlar, İş ve zaman etüdü yapar, Yeni giysi modelleri geliştirir, Çıkarılan modellerin kalıplarını hazırlar, Dikilecek giysinin kumaşının kalitesinin, renginin, miktarının üretime uygunluğunun kontrolünü yapar, Model için gerekli malzeme ve süsleme araçlarını seçer, Örnek giysi hazırlar, Ürünün çeşitli vücut ölçülerine göre seri üretimi ile ilgili işleri yapar veya yaptırılmasını sağlar, Seri üretime giren ürünün başından sonuna kadar takibini ve kontrolünü yapar, Ürünün paketlenmesi depolanması ve pazarlanması ile ilgili işleri yürütür.
KULLANILAN ALET VE MALZEMELER Çeşitli kumaşlar, dikiş malzemeleri (tela, astar, iğne, iplik, düğme, mezüra vb.), Kalıp çıkarma makineleri (bilgisayarlı çizim için), Dikiş makinesi, ilikdüğme ve overlok makinesi, Ütü, pres ütü, ütü masası.
MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER
Hazır giyim teknikeri olmak isteyenlerin; El ve parmaklarını ustalıkla kullanabilen, Renk ve şekilleri algılayabilme yeteneğine sahip Ticarete ilgi duyan, Bir bütünün parçaları arasındaki ilişkileri görebilen, Sanat estetik görüşü olan, kimseler olmaları gerekir.
ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI
Hazır Giyim Teknikeri; çalıştığı bölümün özelliğine göre farklı ortamlarda bulunabilir. Planlama, model, kalıpçizim bölümlerinde çalışan kişiler büro ortamında bulunurken, doğrudan üretimde çalışanlar atölye ortamının kumaş tozu, nem, gürültü gibi etkenlerinden etkilenirler. Dikiş makineleri, kesici ve elektrikli aletler nedeniyle iş kazası riski vardır. Ancak belirgin bir meslek hastalığına rastlanmamaktadır. Tekstil mühendisleri, hazır giyim teknisyenleri, diğer işçiler ve müşterilerle iletişim halinde çalışırlar.
ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI
Hazır Giyim Teknikerleri; hazır giyim üreten fabrikalar ve atölyeler ile dokuma fabrikalarının, modelkalıp, planlama, tasarım (stilistlik), işzaman etüdü, kalite kontrol gibi bölümlerinde çalışırlar. Konfeksiyon emekyoğun bir sektör olduğundan, mezunlar az bir yatırım ile, birçok kişinin çalışabileceği atölye veya modaevi de açabilirler. Tekstil ve konfeksiyon Türkiye’nin ihracatında büyük bir paya sahip olduğundan bu alanda iş bulma sorunu fazla yaşanmamaktadır. Ancak ihracatın düşmesi, ucuz ithal ürünlerin piyasaya girmesi dönemsel dalgalanmalara neden olabilmekte, bu da zaman zaman iş bulmayı zorlaştırabilmektedir.
MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER
Meslek eğitimi, üniversitelere bağlı meslek yüksek okullarının "Hazır Giyim" bölümünde verilmekte iken, bu bölüm adının "Tekstil" olarak değişmesi nedeniyle, "Hazır Giyim" adıyla artık öğrenci alınmamaktadır. Bu nedenle DMeslek Eğitimi bölümünde bulunan bilgiler "Hazır Giyim" bölümü eğitiminin verildiği zamandaki araştırılan bilgileri kapsamaktadır.
MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI
Lise veya dengi okul mezunları, Öğrenci Seçme Sınavında (ÖSS) yeterli "Sözel Ağırlıklı (SÖZ1)" puanı almaları halinde mesleki eğitime başlayabilirler. Meslek liselerinin; Giyim/Giyim Teknolojisi, Hazır Giyim, Konfeksiyon, Moda Tasarımı / Moda Giysi Tasarımı, Örme Hazır Giyim, Tekstil (Konfeksiyon), Tekstil Tasarımı, Trikotaj, DeriHazır Giyim/ Deri Konfeksiyon, Terzilik/ Erkek Terziliği/ Kadın Terziliği Bölümlerinden mezun olanlar, "Hazır Giyim" programını tercih etmeleri halinde orta öğretim başarı puanları 0,65 ile çarpılarak ÖSS puanlarına eklendiğinden, diğer alanlardan mezun olanlara göre daha yüksek bir ağırlıklı puan elde etmekte ve öncelikle yerleştirilmektedir.
EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ
Eğitimin süresi 2 yıldır. Hazır Giyim Programında eğitim teorik ve pratik olarak verilmektedir. Eğitim süresince: Tekstil Teknolojisi, Kalıp, Dikiş Teknikleri, Kalite Kontrol, Kumaş Malzeme Bilgisi, Moda Tasarım, İşZaman Etüdü ve İmalat Organizasyonu, Makine Bilgisi, Model KalıpDizayn, Bilgisayar, CAD (Bilgisayarlı Tasarım), Konfeksiyonda Maliyet Hesapları, Pazarlama gibi dersler okutulur. Ayrıca, atölye uygulaması ve son sınıfta proje hazırlanması söz konusudur.
MESLEKTE İLERLEME
Bu meslekteki ilerleme kişinin yeteneği ölçüsünde gerçekleşir. Gelecek vadeden bu alanda, göz önünde bulundurulması gereken önemli bir unsur da, sürekli gelişim ve eğitimdir. Teknolojinin hızla gelişmesinin yanı sıra çok değişken ve hareketli olan hazır giyim sektöründe kişi, sürekli olarak moda ve yenilikleri takip ederek kendini geliştirmelidir. Çünkü geçmişte yılda iki defa hazırlanan sezon çalışmaları yerini en az dört defaya, birkaç model ve kumaş yerini sayısız kumaş ve modele bırakmıştır. Kendini yenilemeyen kişinin bu alanda ilerlemesi mümkün değildir. Mesleki başarıya göre, müşteri temsilcisi, üretim şefi ve yöneticiliğe kadar yükselebilirler. Hazır Giyim Teknikerliği ön lisans programını başarı ile tamamlayanlar, ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavında (DGS), başarılı olmaları halinde, Hazır Giyim Öğretmenliği ve Giyim Öğretmenliği lisans programlarından birine dikey geçiş yapabilirler.
BENZER MESLEKLER
Hazır giyim teknisyeni, Moda konfeksiyon teknikeri, Stilist, Modelist, Örme teknikeri, Hazır giyim öğretmeni, Terzi (baybayan)
BURS, ÜCRET VE KREDİ DURUMU
Eğitim süresince herhangi bir kazanç yoktur. Ancak mezuniyet sonrası geri ödemek üzere Kredi ve Yurtlar Kurumundan öğrenim ve harç kredisi alabilirler. Ayrıca, diğer kamu ve özel kurum ve kuruluşların burs imkanlarından yararlanabilirler. Eğitim sonrası kazanç, özel ve kamu sektörlerine ait işyerlerinde farklılıklar göstermekte, alınan ücret, kişinin yeteneğine ve işteki başarısına göre değişmektedir. Kendi işini yapanların kazançları konusunda ise kesin bir miktar söylemek mümkün değildir.
DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER
İlgili eğitim kurumları, Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Ankara Meslek Danışma Merkezi, Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu İl Müdürlükleri.
Hazır Giyim Teknikeri tanıtımı sayfasından Hazır Giyim Teknikeri Ne İş Yapar? Hazır Giyim Teknikeri Çalışma Alanları, Hazır Giyim Teknikeri Bölümünü Seçecek Olanlarda Nasıl Özellikler Olmalı, Hazır Giyim Teknikeri Mezunları Ne İş Yaparlar? Hazır Giyim Teknikeri Kazanç Durumu ve İş Olanakları gibi temel olarak Hazır Giyim Teknikeri mesleği hakkında merak ettiğiniz sorularınıza yanıt bulabilirsiniz.
Hazır Giyim Teknikeri meslek tanımı 2438 kez okunmuştur.