Döşemecilik Teknisyeni Kimdir, Ne İş Yapar, Döşemecilik Teknisyeni Nasıl Olunur, Meslek Tanıtımı ve Mesleğin Özellikleri
Döşemecilik Teknisyeni
TANIM
Sandalye, koltuk, kanepe, yatak vb. mobilyaların iskeletlerinde yay, kolon ve dolgu gereçlerini kumaş, deri gibi malzemelerle kaplayan ve şekil veren kişidir.
GÖREVLER
Döşeme projelerini ve montaj resimlerini okur, inceler ve işin yapılması için gerekli malzeme listesini çıkarır, siparişini verir,Mobilya iskeletine yay, kolon, dolgu gereçleri ve yüz kaplama maddelerini takar, düzenler ve bağlar,Kaplanacak eşyanın ölçülerini alır, döşeme kumaşlarını istenilen şekillerde keser, diker ve eşyanın üstüne geçirir, Döşemelik kumaşların örtülecek kısımlarını diker veya yapıştırır.
KULLANILAN ALET VE MALZEMELER
Ölçü, biçki ve marka aletleri (makas, metre, gönye, T cetveli),
Çeşitli yardımcı aletler (tornavida, törpü, kerpeten, tel kesti),
El ile çalışan, elektrikli ve hava basınçlı çivileme tabancaları,
Dikiş makineleri, kauçuk bıçağı, İngiliz anahtarı, havalı matkap.
MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER
Döşemecilik teknisyeni olmak isteyenlerin; Şekiller arasındaki ilişkileri ve farkları kolayca görebilme yeteneğine sahip, Ellerini ve parmaklarını ustalıkla kullanabilen, el ve gözünü eşgüdümle kullanan, Bedenen güçlü kimseler olmaları gerekmektedir.
ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI
Döşemecilik teknisyenleri, mobilya imalathanelerinde çalışabildikleri gibi sadece döşemecilik işlemlerinin yapıldığı imalathanelerde de çalışabilirler. Çalışma ortamında kırık artığı, vernik, cila kokuları vardır. İş genellikle ayakta yapılır. Birinci derece alet ve malzemelerle ilgilidir.
ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI
Döşemecilik teknisyenleri mobilya döşeme atölyelerinde, mobilya imalathanelerinde çalışabilirler, kendi işyerlerini açabilirler. Bu meslekte işini severek yapan, mesleğinde kendini yetiştirmiş kişilerin iş bulma şansları oldukça yüksektir. Meslekte genellikle erkekler çalışırlar. Bu meslekte çalışan kadın yok denecek kadar azdır.
MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER
Meslek eğitimi; Endüstri Meslek Lisesi "Döşemecilik" bölümlerinde verilmektedir.
MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI
Endüstri meslek lisesine girebilmek için ilköğretim mezunu olmak gerekmektedir.
EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ
Endüstri meslek liselerinde, eğitim süresi 4 yıldır. Eğitim süresince kültür dersleri ve meslek dersleri verilmektedir.
MESLEKTE İLERLEME
Meslek liselerinin "Döşemecilik" bölümlerinden mezun olanlar, istedikleri taktirde, Ağaç İşleri, Mobilya ve Dekarasyon, Odun Dışı Orman Ürünleri ile Orman İşletmeciliği ön lisans programına sınavsız geçiş için başvurabilirler. Gereken koşullara sahip oldukları takdirde yerleştirilebilirler.Ayrıca meslek liselerinin, "Döşemecilik" bölümünden mezun olanlar, üniversitelerin, "Mobilya ve Dekorasyon Öğretmenliği" lisans programlarını tercih ettiklerinde, ek puan almaları nedeniyle diğer bölümlerden mezun olanlara göre öncelikle yerleştirilmektedir.
BENZER MESLEKLER:
Mobilyacı, Oto döşemecisi.
BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU
3308 sayılı Çıraklık ve Meslek Eğitimi Kanunu gereğince, işletmelerde uygulamalı eğitim gören öğrencilere , işletmelerce asgari ücretin % 30 undan az olmamak üzere bir ücret verilmektedir. Kamu kurum ve kuruluşlarında görev alanlar, genel lise mezunlarına göre bir üst derece ile işe başlarlar.
DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER
İlgili Eğitim Kurumları,Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Meslek Danışma Merkezi,Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü İl ve Şube Müdürlükleri.
Döşemecilik Teknisyeni tanıtımı sayfasından Döşemecilik Teknisyeni Ne İş Yapar? Döşemecilik Teknisyeni Çalışma Alanları, Döşemecilik Teknisyeni Bölümünü Seçecek Olanlarda Nasıl Özellikler Olmalı, Döşemecilik Teknisyeni Mezunları Ne İş Yaparlar? Döşemecilik Teknisyeni Kazanç Durumu ve İş Olanakları gibi temel olarak Döşemecilik Teknisyeni mesleği hakkında merak ettiğiniz sorularınıza yanıt bulabilirsiniz.
Döşemecilik Teknisyeni meslek tanımı 2004 kez okunmuştur.