Bamya (Okra / Ocker / Bamia / Gombo / Bamias / Okra / Gumbo)

Mutedil iklimlerde yýllýk, sýcak iklimlerde ise, bir kaç defa yetiþtirilebilen, boyu 1-2 metreye kadar uzayan, yapraklarý asma yapraðýna benzeyen, meyvesi beþ bölmeli, tohumlarý yuvarlak ve yeþilimtrak gri renkte bir sebze.
Türkiye’de yetiþtiði yerler:
Memleketimizde sebze olarak hemen her yerde yetiþtirilmektedir. Akdeniz çevresi, en müsait ve önemli yetiþme bölgesidir. Türkiye’nin Erzurum, Kars gibi soðuk ve yüksek yerleri hariç, hemen hemen her yerinde yetiþtirilebilmektedir. En çok Akdeniz ve Ege bölgesindeki ovalar ile Amasya’da ziraati yapýlýr. Memleketimizde, Sultani, Amasya ve Balýkesir bamya çeþitleri tanýnmýþtýr.
Kullanýldýðý yerler:
Faydalý bir sebzedir. Yaþ veya kuru olarak sarf edilir. Konserveleri de yapýlýr. Meyveleri müsilajlýdýr. Kabýzlýk tedavisi ve barsaklarýn düzenli çalýþmasý için faydalýdýr.
Bu haber 3413 defa okunmuştur.
ayrıca: Bu kategorideki diğer haberler için tıklayınız...
|